Hvad er

QVEVRI VIN

Georgiernes traditionelle vinteknik går ud på at gære og modne vinen i kvevri, dvs. kæmpestore lerkrukker, der kan rumme mellem 800 og 3500 liter vin. Den ældste qvevri, man har fundet, er 8000 år gammel og tyder på, at det var georgierne der opfandt vinen. 

At lave vin i de store lerkrukker er en tradition, som de georgiske vinproducenter er stolte af, og stadig flere unge vinmagere har taget teknikken op inden for de senere år. De store krukker graves ned under kældergulvet, så vinen opbevares så køligt som muligt. Kun toppen stikker en lille smule op, og åbningen dækkes med en sten, der – når gæringen er forbi – kittes fast med ler og dækkes med et tykt lag sand.

De store krukker drejes ikke på en drejeskive. De modelleres op i hånden, og når de er færdige, dækkes indersiden med et lag bivoks for at lukke porerne, mens ydersiden får en gang læsket kalk. Kalken værner mod bakterier i jorden. Georgiernes qvevri-teknik er ved at blive sat på Unesco's liste over kulturarven.

 

Der laves kvevri vine af både grønne og blå druer. De grønne qvevri vine kaldes ofte orangevin eller ravvin og har de seneste par år hittet i store dele af verden. De røde qvevris er endnu ikke så udbredt udenfor Georgien, om end enkelte vinproducenter i Spanien og på Balkan er begyndt at eksperimenterer med denne helt specielle produktionsform.

 

Har du lyst til at høre mere om den georgiske qvevri produktionen, kan vi anbefale nedenstående video

Læs mere om andre georgiske specialvine her