OM

GEORGISKE DRUER

Georgisk vinproduktion bygger på en lang historisk tradition, som i høj grad tager udgangspunkt i landets mange oprindelige druesorter. Georgien er således hjemsted for mere end 500 sorter af oprindelige druer - omtrent en sjettedel af verdens samlede druesorter. På Georgiens vinmarker er det derfor den dag i dag muligt at støde på sjældne vinstokke, der ikke findes andre steder på jorden. 

 

Georgiens vinområder dækker opmod 50.000 hektar, hvoraf  75% er plantet med hvide druer og 25% med røde. Langt den største del af landets vinmarker befinder sig i Kakheti-regionen i det østlige Georgien, landets primære vinfremstillingsområde. Selvom Kakheti alene kan prale af omkring 80 forskellige druesorter, er de to mest fremtrædende Rkatsiteli (hvid) og Saperavi (rød).

Rkatsiteli

Selvom den nu dyrkes i hele Georgien såvel som i udlandet, menes den hvide druesort Rkatsiteli oprindelig at stamme fra det østlige Georgien. Rkatsiteli er kendetegnet ved en høj surhedsgrad med en fuld smagsprofil og en god krop. Rkatsiteli-vine er oftest forfriskende med grøn æblesmag, samt antydninger af kvæde og hvid fersken. Druernes kompleksitet kommer bedst til udtryk, når vinene produceres ved hjælp af den traditionelle georgiske qvevri-metode. Rkatsiteli-druer blandes ofte med Mtsvane Kakhuri-sorten.

Saperavi

Denne drue er den klart mest udbredte røde drue i hele Georgien. Navnet betyder pigment eller plet og refererer muligvis til mængden af tannin, som er ekstraordinær høj i denne druesort. Saperavien er en af ​​de få teinturier druesorter i verden - en drue med rødt kød såvel som rød skin. Saperavi-vin er kendetegnet ved en meget kraftig dybråd farve og god krop. Den har aromaer og smag af mørke bær, lakrids, tobak, chokolade og krydderier.

Otskhanuri Sapere

Forskning antyder, at denne røde drue er en overgangssort mellem en dyrket og en vild vinstok. Ligesom Saperavi er dette en teinturier drue, der producerer vine med en dyb, uigennemsigtig rubinfarve. I deres ungdom er vinene fyldt med tanniner og syre. Vinene har et stort aldringspotentiale og udmærker sig ved toner af skovfrugter, røde bær og urter. 

Kisi

Nogle forskere mener, at den hvide drue Kisi er en hybrid af sorterne Mtsvane og Rkatsiteli. Kisi-vinstokke producerer et relativt lille antal druer, der modner midt i sæsonen. Kisi vin fremstillet i qvevri har noter af moden pære, morgenfrue, tobak og valnød

Mtsvane Kakhuri

En af Georgias ældste sorter af vindruer, denne hvide drue topper i anden halvdel af september. Mtsvane Kakhuri-druen er kendetegnet ved noter af ferskner, frugttræsblomster og mineraler.