top of page

Hvad er

GEORGISK NATURVIN

Naturvine er blevet meget populære i Europa de seneste år. At producerer vin udfra en biodynamiske tanke og uden tilsætning af gær og svovl har man gjort i Georgien de sidste mange årtusinder. Stort set alle georgiske bønder dyrker druer og fremstiller vin til eget brug, samt familie og venner. Uden brug af kemikalier og tilsætningsstoffer men takket være erfaringer overleveret i generationer. Den dag i dag dyrkes mellem 92 og 95% af alle landets druer af småproducenter med marker på under 2 hektar. 

 

De mange små producenter er rygraden i georgisk vinproduktion, der ikke bare er overvejende økologisk, men også gennemsyret af tanken om vinproduktion, som et næsten religiøst anliggende.

​

En gammel, georgisk legende fortæller da også, at en tyrkisk helgeninde, Sankt Nino, bragte kristendommen til Georgien engang i 300-tallet. Hun var i familie med Sankt Georg – ham der slog dragen ihjel og gav sit navn til Georgien. Sankt Nino mødte ifølge legenden jomfru Maria, der sagde til hende, at hun skulle rejse til Georgien med et kors lavet af to vinstokke. Og det gjorde hun så som den gode helgen, hun var. Hun bragte ikke vinen til Georgien, men hun gav den en religiøs sjæl.

​

Den dag i dag har georgierne en helt speciel kultur omkring nydelsen af vin. Efter gammel skik ledes et drikkegilde (supra) af en forstander (tamada), og det er forstanderens opgave at holde lange taler og udbringe skåler. Den første skål er for værten og hans familie. Derefter følger skåler for moderlandet Georgien, for afdøde nationalhelte og for forældre – specielt mødre. Så kommer der skåler for venner, slægtninge og Georgiens fremtid.

​

Det georgiske køkken er en hel fortælling for sig og vi kan kun anbefale, at du tilmelder dig vores nyhedsmail, hvor vi løbende vil holde jer opdateret om arrangementer om georgisk vin og mad. Du kan tilmelde dig her


Har du lyst til at vide mere om georgisk supra anbefaler vi at du bruger lidt tid på nedenstående klip, der sandsynligvis også vil få dit mundvand til at løbe

Læs mere om andre georgiske specialvine her

bottom of page