top of page

Hvad er

ORANGEVIN

Orange vin er hvidvin der laves efter samme principper som rødvin. Rødvin får sin farve og garvesyre ved at drueskallerne gærer sammen med druemosten. Under gæringen trækkes aroma, farve og garvesyre ud af det mørke drueskind. Det er med til at give vinen struktur og smag. Med hvidvin vil man normalt presse saften af druerne og fjerne drueskallerne fra mosten. Bl.a. derfor kan man også lave hvidvin af blå druer.

 

Orange vin er lavet ved at mosten gærer sammen med drueskallerne fra de grønne druer. På samme måde som med rødvin, udtrækkes her aroma, farve og garvesyre, og orangevinen får mere fylde og struktur end den sædvanlige hvidvin. Når skallerne fra de grønne druer gæres med mosten, afgives farvestoffer og vinen får et orange præg. Deraf udtrykket orange vin.

Hvordan smager så orangevine? Først og fremmest varierer de i farve fra let gyldne over lyst kobberfarvede til dybt ravfarvede, alt afhængigt af druesort og maceration. De smukkeste eksemplarer har en dyb glød og kan ligne ædelsøde hvidvine. Men skinnet bedrager, for de fleste orangevine er knastørre.

Smagsmæssigt vil orangevine oftest have hvidvinens friske syre og umiddelbare saftighed. Men tanninen giver ligesom i rødvine et vist bid og en let udtørrende fornemmelse. Duft og smag varierer selvfølgelig også alt afhængigt af druesort, dyrkningssted og metode, men visse kendetegn går igen i de fleste orangevine. I duften er det først og fremmest karakteristika som tørrede frugter og tørrede blomster: Kvæder og appelsinskal er typiske noter, men nødder, te og tobak dukker også ofte op. I smagen finder du typisk også tørrede frugter som abrikoser, figner og rosiner. 

Orangevin handler altså om at få smagsstofferne til at ‘gå ud af deres gode skind’ for dermed at udforske en ellers udkendt side af de grønne druer. I orangevin er der nye oplevelser, udfordringer og ikke mindst nydelse i vente. Orangevine er ikke billige, men mange af dem er så unikke og spændende at smage, at de er investeringerne værd, og du får smagt på »den fjerde vinfarve.«

Du kan høre mere om orangevine på nedenstående podcast fra Jyllandsposten "Hvad drikker Lillelund", der blandt andet prøvesmager to georgiske vine, som naturligvis kan købes hos Georgien Vin

orange

Læs mere om andre georgiske specialvine

bottom of page