top of page

OM

GEORGISK MAD 

Traditionelt georgisk køkken tager udgangspunkt i landets mange gode friske grøntsager og kødproduktion. Under Sovjettiden blev Georgien ofte refereret til som Sovjetunionens Italien, og georgiske restauranter hørte til blandt de fineste og mest eftertragtede i storbyer fra Moskva til Kiev. Georgisk madlavning er ligefrem blevet beskrevet som det 6. verdenskøkken efter Italien, Spanien, USA, Mexico og Kina/Japan, da mange retter gør brug af krydderier, valnødder og andet godt i en overflod, som ikke findes andre steder. Nogle af de mest kendte retter er:

Khachapuri (georgisk ostebrød)

Et brød i sin helt egen kategori. Rygende varmt, masser af ost og smør, samt et stort skvat kærlighed. Khachapuri er stærkt vanedanende og er uden tvivl Georgiens mest berømt ret.  Der findes et hav af lokale varianter, men den mest udbredte er en rund version fra Imereti og en langstrakt, bådformet version fra Adjara, der er toppet med et råt æg og ekstra smør.

Opskriften er enkel: Brødet hæves op og formes på forskellige måder, normalt med ost i midten og en skorpe, der rives af og bruges til at dyppe ned i osten. Fyldet indeholder ost (oftest sulguni), æg og krydderier. Khachapuris enkle opskrift giver masser af plads til fortolkning - der er næsten lige så mange varianter som der er regioner i Georgien.

Khinkali (dumplings)

En tæt rival til khachapuri om titlen som Georgiens nationale ret er khinkali. Disse traditionelle dumplings er lavet af dej, der er viklet omkring hakket kød, svampe og andre grøntsager. Khinkali stammer sandsynligvis fra Georgiens bjergregioner, skønt mange dele af landet nu hævder at have deres egne versioner. Det mest almindelige kødfyld er en saftig blanding af oksekød og svinekød. Mange steder tilføjes koriander, chili og løg til blandingen. Andre fyld til khinkali inkluderer lammekød, ost, champignon og kartoffelmos.

Khinkali spises med fingrene og selvom det kan være en rodet affære, er det en stor kulinarisk oplevelse og man er først rigtig georgier, når man har lært at spise khinkali

Shkmeruli (stegt kylling i hvidløgssauce)

Denne ret er en outside, som rent faktisk blev kåret til den mest populære ret i Georgien for et par år siden. Traditionelt laves shkmereuli med kylling, masser af hvidløg, samt smør og mælk. Retten varmes i ovnen i en såkaldt ketsi (lerfad) og skal serveres brændende varm. 

Der er flere historier omkring rettens oprindelse, men de kan alle koges ned til at man tidligere forsøgte at skjule kyllingens alder ved at overdøve smagen med store mængder hvidløg. Det sagt er retten Georgien Vins absolutte favorit.

bottom of page