OM
GEORGISK KUNST
Niko Pirosmani (1862-1918) er Georgiens absolut mest berømte kunstner. Der er kun få spor og kilder til historien om kunstneren. Alligevel har historien om ham mytisk kraft og karakter, og han betegnes i dag som den georgiske kulturs, den georgiske sjæls og det georgiske folkelivs maler.
Pirosmani (1862-1918), som lever og virker i hovedstaden Tbilisi omkring forrige århundredeskifte. Han dør ukendt, ingen kender hans gravsted, og dog er han siden blevet landets mest berømte kunstner, et nationalt klenodie, kendt og beundret i hele regionen og værdsat af mange kunstnere, men stort set ukendt på vores breddegrader.
Pirosmani var i lang tid skiltemaler, hans billedsprog er derfor stærkt og enkelt og har direkte appel til os, og hvis det forekommer naivt, må det siges at være naivitet som power! Allerede i Pirosmanis samtid forlød det, at den sort/hvide giraf var et selvportræt (th). Hvis man går helt tæt på dens ansigt, kan man se, at den græder – Pirosmani har lagt en tåre i bunden af øjet. Er dette et udtryk for en ulykkelig kærlighedshistorie?
Det fristes man til at tænke, for én af de mange myter, som er tæt forbundet til kunstneren, er nemlig den om hans maleri af skuespillerinden Margarita (tv). Her siges det, at Pirosmani angiveligt var så forelsket i hende, at han købte alle Tbilisis’ blomsterbuketter og strøede dem ud på vejen til hendes ’hotel’, som hun desværre havde forladt lige forinden.
Myterne om Pirosmani er mange, ikke mindst på grund af denne naivitet – men intet tyder på, at han var naiv. Hos Pirosmani skal man først og fremmest se på billedets styrke. I hans levetid talte Pirosmanis til alle, lige fra folk på gaden og på værtshuse til avantgardekunstnere og forfattere. Hans kunst slog bro mellem verdener, den fejrede en følelse af tilhørsforhold og dedikation.
Dette placerer Pirosmani som en vigtig skikkelse i den moderne kunsthistories brud med den klassiske tradition og søgen efter andre, mere autentiske udtryk. (Kilde - Louisiana Museum of modern Art)
Louisiana udstiller fra 4. maj - 20. august 2023 den første præsentation i Nordeuropa nogensinde af Niko Pirosmani (1862-1918)
Læs mere om den spændende udstilling her